Export Frankrijk

Redenen om naar Frankrijk te exporteren

 

Er zijn een aantal goede redenen om naar Frankrijk te exporteren, zo is het de vijfde grootste economie ter wereld en de derde in Europa. Frankrijk doet het ook vooral goed in de toeristensector en is met 67 miljoen inwoners één van de grootste Europese afzetmarkten. Het economische hart ligt in en rondom Parijs, hier is de kans op succes het grootst. Hoewel de Franse markt momenteel redelijk verzadigd lijkt, zijn er zeker manieren om de aandacht te trekken van een Franse inkoper of consument. Zo staat Frankrijk erg open voor groene en duurzame producten en is er interesse in niche – en innovatieve producten. Een belangrijke start van succesvol exporteren naar Frankrijk is het opbouwen van een vertrouwensrelatie met je nieuwe klanten op deze nog onbekende afzetmarkt, iedere goede zakenrelatie is hier immers op gebaseerd. Het verkrijgen en onderhouden van een betrouwbare zakenpartner kan van grote positieve invloed zijn.

 

 

Waar op te letten bij het exporteren naar Frankrijk

 

Het is slim om je goed voor te bereiden en je te verdiepen in de Franse markt. Een groot voordeel is dat Nederland en Frankrijk beide lid zijn van de Europese Unie, de meeste regel- en wetgeving is hierdoor grotendeels gelijk. Er zijn geen fysieke grenzen meer waardoor uitvoeraangiftes overbodig zijn geworden. Ook hoeft je Franse klant geen invoerrechten af te dragen. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo heeft Frankrijk een aantal aanvullende wetten en regels, er kunnen bijvoorbeeld verschillende producteisen gesteld worden op het gebied van verpakkingsvoorschriften, etiketteringsvoorschriften en geneesmiddelenregistratie. Je kan hierbij gebruik maken van Nederlandse instanties die certificaten afgeven bij de export. Wat een nadeel kan zijn, is dat Fransen over het algemeen minder stipte betalers zijn dan Nederlandse klanten. Bij ons is een betalingstermijn van 14 of 30 dagen gebruikelijk, in Frankrijk is dat helaas doorgaans een stuk langer. Ook na aanname van de nieuwe wetgeving met betrekking tot dit onderwerp, moet een factuur nu betaald worden binnen 45 dagen na het einde van de maand waarin de factuur is uitgegeven of binnen 60 dagen na de factuurdatum.

 

 

Veilig zakendoen over de grens

 

Indien je graag meer informatie wilt bekijken over zakendoen over de grens, kan je online de e-paper over veilig internationaal ondernemen downloaden. Hier zijn de risico’s nog eens rustig in door te nemen om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Ook kunnen sommige instituten, zeker in het begin van je avontuur, van grote hulp zijn. Welke instituten dat zijn en waar je ze terug vindt, staat in de e-paper vermeld. Tevens kan de exporteerwijzer van de KVK een goede ondersteuning bieden bij het voorbereiden van het exporteren naar Frankrijk.