Accountant voor zzp’ers

Een accountant voor je boekhouding als zzp’er. Voor het bijhouden van de boekhouding wordt je door niet verplicht om dit door een accountant te laten. Het is echter altijd wel geadviseerd om dit te doen. De boekhouding zelf doen, naast je core business is altijd behoorlijk veel werk en kan ervoor zorgen dat je ook de nodige stress krijgt. Het is vaak verstandig om dit vanaf begin af aan op de juiste manier te doen. Doomen & Quist geeft een aantal tips.

Uitbesteden of zelf doen?

Voor de boekhouding heb je eigenlijk drie verschillende opties. Je kan ervoor gaan kiezen om dit volledig zelf op te pakken. De kans op fouten op het late indienen van de administratie is dan echter vele malen groter. Voor de zzp’ers kan daarom ook wat vaker de samenwerking worden opgezocht. De eenvoudige zaken kunnen dan zelf worden opgepakt en de taken die te veel tijd in beslag nemen kunnen door de accountant worden opgepakt. Vaak is de volledige administratie uitbesteden aan een accountant nogal overbodig voor een zzp’er mocht het bedrijf zodanig doorgroeien dan is dit altijd nog een optie.

Wat wordt door de belastingdienst verplicht?

Nu is het niet zo dat de belasting helemaal niets meer verplicht voor de boekhouding. Het is inderdaad niet verplicht om een accountant in de arm te nemen, maar het is wel verplicht om een goede boekhouding te hebben. Hierbij moeten de belangrijkste onderdelen tot wel 7 jaar na dato in terug te vinden zijn. Daarnaast dienen ook de facturen aan bepaalde eisen te voldoen. Hoe dit vervolgens allemaal wordt bijgehouden, of dit via een online boekhoudprogramma, excel of een de boekhouder zelf gaat, maakt voor de belastingdienst niet uit.

Boekhouding voor ZZP’ers

Heb je absoluut niet de tijd over om bepaalde werkzaamheden met betrekking tot de administratie uit te voeren? Dan kun je het beste kiezen om een bepaald boekhoudpakket te nemen. Dan kun je zelf nog steeds de administratie doen alleen dan wordt het wel gemakkelijker gemaakt dan voorheen. Dan bespaar je nog steeds tijd en kun je altijd nog een accountant inschakelen voor extra werkzaamheden.