Een flexplek: wat is dat?

Binnen sommige bedrijven is het in de bedrijfscultuur opgenomen om een flexplek te creëren. Een flexplek is een ander woord voor een flexibele werkplek. Zo een werkplek is voor iedereen binnen de organisatie. Elke werknemer van de organisatie kan via zo een flexplek op het netwerk inloggen en bijbehorende tools gebruiken. Je kunt vervolgens ook weer gemakkelijk verplaatsen naar een andere plek. Een mooi voorbeeld hiervan zijn scholen. Op de hogeschool zijn er meerdere ruimtes waar je kunt studeren en het netwerk in kan. Voor ZZP’ers die geen kantoorruimte hebben is een flexplek een prima uitkomst. Zo kun je bijvoorbeeld in een bibliotheek aan de slag of bij een organisatie die flexplekken te huur heeft.

Waarom een flexplek?

Organisaties bestaan bijna nooit volledig uit fulltimers of zijn er sommige medewerkers bijna nooit fulltime op kantoor omdat die altijd op afspraak zijn. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld sommige bureau’s standaard onbezet zijn. Een organisatie kan er dan voor kiezen om flexplekken te creëren. Hiermee bespaart de organisatie ruimte op kantoor. Nu kan iedereen er werken. Hiermee kan er ook worden gekozen om werknemers thuis een flexplek te laten creëren, hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld buiten de files werken. Hiermee kun je ook als werkgever jouw werknemers voor je winnen.

Nadelen van een flexplek

Natuurlijk is niet alles aan een flexplek perfect. Je kunt namelijk nooit spullen op je flexplek achterlaten, of je werkplek personaliseren omdat er steeds andere mensen werken op je werkplek. Verder heb je minder privacy bij een flexplek. Deze plekken zijn namelijk heel open. Sommige mensen voelen zich niet op hun gemak als ze een telefoontje moet doen naar een klant of belangrijke partner. Daarnaast is het ook niet echt gemakkelijk om klanten te ontvangen voor afspraken. Hiervoor zijn al snel aparte ruimtes nodig of er moet steeds elders afgesproken worden. Indien er aparte ruimtes zijn zal er vaak gereserveerd moeten worden wat ook niet altijd als even makkelijk wordt ervaren, omdat je vaak niet last-minute een afspraak kunt inplannen op die locatie. De kamers zitten dan vaak al volgeboekt.