Zo straal jij zelfvertrouwen uit in jouw functie

Wanneer je denkt aan een advocaat of jurist, denk je aan iemand die zelfvertrouwen uitstraalt en over genoeg kennis beschikt. Door deze zekere houding straalt de specialist uit naar zijn of haar cliënt dat er een oplossing gevonden kan worden voor elke kwestie, zelfs als het op een rechtszaak aankomt. Maar wat nou als je denkt helemaal klaar te zijn voor een carrière als advocaat, maar toch die ene baan niet krijgt omdat jij juist dit zelfvertrouwen niet uitstraalt?

Realitycheck voor je loopbaan

De jonge advocaat die rechtszaak na rechtszaak glorieus overwint en binnen no time een plek als partner binnensleept. Tsja, bekende series over advocaten, zoals Suits, weten de boel wel behoorlijk te romantiseren. Daarom is het verstandig om regelmatig een realitycheck te blijven doen. Dit leer je natuurlijk al tijdens je studie, maar blijf je hier op focussen. Vier overwinningen. En mocht een kwestie niet helemaal uitpakken zoals je had gedacht, bekijk dit dan ook van de positieve kant. Wat kan je hier nog uit leren? Wat ga je de volgende keer anders aanpakken? Zo zal je zien dat jij je werk prima uitvoert en zeker momenten hebt waar je trots op kunt zijn.

justice-2060093_1920

Schakel een specialist in

Het is ook mogelijk om hulp in te schakelen van een onafhankelijke specialist voor loopbaanbegeleiding. Hier kan trouwens iedereen een beroep op doen, in welke sector je ook werkzaam bent. In dit geval gaat de specialist doelgericht met jou aan de slag met het oog op je persoonlijke ontwikkeling. Dus wie jij bent, wat je allemaal kunt, wat voor ervaring je allemaal hebt en waar jij in uitblinkt. Op deze manier bouw jij als professional een flinke dosis zelfvertrouwen op. Hierdoor krijg jij ook de nodige energie om te ontdekken welke functie het beste bij jou past. Misschien past het beter bij je om deels voor jezelf te beginnen en parttime aan de slag te gaan bij een juridisch loket. Er is wat dat betreft voldoende mogelijk, zolang jij er maar voor de volle honderd procent voor gaat.

study-2746004_1920

Blijf je ontwikkelen

Wellicht overbodig om te zeggen, maar jezelf blijven ontwikkelen is een must. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen je vakgebied, blijf opleidingen en cursussen volgen en kijk ook naar wat je collega’s doen. Staat een collega in de rechtszaal bekend om zijn of haar uitstekende verdedigingstechnieken? Woon dan eens een keer een zaak bij om te kijken wát er dan precies zo speciaal is. Jij bent jij, maar gebruik bovenstaande als input om het plaatje van jou als zelfverzekerde advocaat of jurist compleet te maken.