Vraag naar Spuitgieters neemt toe. Hoe word je een spuitgieter?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en lijkt spuitgieten worden je wel wat? Dan hebben we goed nieuws. Omdat het weer beter gaat met de economie worden er meer producten geproduceerd en neemt de vraag naar professionele spuitgieters toe. Het leuke aan spuitgieten is dat je dagelijks nieuwe soorten producten maakt en het resultaat in eigen hand hebt. Spuitgieten is een vakmanschap, aangezien het niet makkelijk is om het matrijs op maat te maken. Benieuwd Hoe je aan de slag kunt gaan als spuitgieter en wat het beroep precies inhoudt? Lees dan snel verder.

Wat doet een spuitgieter precies?

Een spuitgieter is verantwoordelijk voor het productieproces van kunststof producten. De klant komt met een ontwerp en vervolgens maakt een matrijs die hier aan voldoet. Een matrijs is de vorm waar het gesmolten plastic ingegoten wordt. Nadat de matrijs het juiste resultaat oplevert kan het productieproces beginnen. Een spuitgieter is vaak verantwoordelijk voor het hele proces. Bij grotere spuitgietbedrijf kun je doorstromen naar het management waarbij je een team met spuitgieters aanstuurt. Het salaris van een spuitgieter verschilt per bedrijf, maar komt ongeveer uit op 2.250 euro netto. Voor managementfuncties mag je een flinke opslag verwachten.

Opleiding en scholing

Om spuitgieter te worden is het noodzakelijk om de opleiding Spuitgieten 1 te volgen. Tijdens deze training leer je meer over het vak, alle processen en leer je alle soorten kunststoffen kennen. Daarbij wordt ook je productkennis flink uitgebreid. Zo leer je meer over spuitgietmachines, sluiteenheid, injectie-eenheid en start-stop procedures. Praktijkervaring is een belangrijk onderdeel binnen de Spuitgieten 1 opleiding. Na het volgen van deze opleiding komt het allemaal aan op ervaring. Tijdens de opleiding worden de handvatten aangereikt die je leert te gebruiken wanneer je zelf als spuitgieter aan de slag gaat. Daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk na het behalen van je diploma aan de slag te gaan.
Wanneer je een tijdje als spuitgieter werkzaam bent geweest wordt het eenvoudig om zelfstandig te werken, problemen te herkennen of zelfs het hele productieproces op je te nemen. Na het volgen van de Spuitgieten 1 opleiding ontvang je een landelijk erkende NRK-diploma Spuitgieten 1.

Geïnteresseerd?

Zie je het beroep spuitgieten wel zitten? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Lees hier meer over hoe word ik een spuitgieter, begin met de opleiding en verstuur de eerste sollicitaties zodra je het diploma ontvangen hebt.