Banenmarkt

De banenmarkt voor afgestudeerde advocaten is niet heel erg groot. Er zijn al best wel heel veel advocatenkantoren en daar blijven er steeds meer bijkomen waardoor er veel advocaten geen werk te doen hebben. 

Als eerste moet je zijn ingeschreven bij de ‘Nederlandse Orde van Advocaten’. Ben je hier niet ingeschreven, dan mag je het beroep advocaat niet uitoefenen.
De banenmarkt van advocaten was een paar jaar terug flink achteruit gegaan. Er werden bijna geen banen meer aangeboden en het salaris van de advocaten die nog wel konden werken zakte. Hun positie op de arbeidsmarkt is verslechterd vindt 2 op de 10 advocaten. Maar, evenveel vinden dat hun positie juist is verbeterd! En het merendeel vindt dat er niks is veranderd. Een kwart van alle advocaten zou graag iets anders willen. Denk hierbij aan een andere werkgever. De reden hiervan is bijvoorbeeld sfeer, ontwikkelingsvermogen en (niet de minste) meer geld.

Veel advocaten kunnen ook thuiswerken. Dit ervaren de meesten als erg prettig, al maken ze er niet altijd gebruik van. Minder dan 10% maakt er maar gebruik van!
Uit onderzoek is gebleken dat mannen vaker thuiswerken dan vrouwen. Dit is omdat vrouwen het moeilijker vinden om de balans te vinden tussen privé en zakelijk. Dit ligt niet aan de werktijden, deze kunnen ze namelijk erg flexibel indelen. Waar het wel aan ligt, weten ze niet precies. Mannen werken nou eenmaal liever thuis dan vrouwen.

Uit het onderzoek van een advocaten blad is gebleken dat het banenaanbod blijft stijgen in 2017. Dit is dus een goed teken voor de advocaten.