Zo creëer je minder afval op het werk

Denk je weleens na over hoeveel afval op kantoor vrijkomt? Veel mensen zijn thuis gewend om thuis afval te scheiden, maar doen dit niet op kantoor. Toch is scheiden op de werkvloer ontzettend belangrijk. Zoals het verminderen van de hoeveelheid MKB afval ook een groot verschil maakt. Dit is belangrijk voor het milieu, maar ook voor de besparing van kosten. De volgende 5 tips gaan je helpen om afval te verminderen op kantoor.

Geen wegwerpbekers meer

Het is normaal geworden om koffie uit de automaat te halen met een plastic bekertje. Met een suikerzakje en een roerstaafje heb je dus per koffiebeurt al 3 stuks afval die in de restafvalcontainer moeten. Wanneer je kiest voor een eigen mok met een lepel, dan dring je dit dus al met twee derde terug. Als je dan ook geen suiker meer in je koffie drinkt, ben je ook nog eens veel gezonder bezig. Is een eigen mok voor iedereen niet haalbaar? Kies dan voor recyclebare kartonnen bekertjes. 

Een tweede leven

Wanneer er iets vervangen moet worden op kantoor, dan is het slim om te kijken naar tweedehands materialen. Een goed bureau is bijvoorbeeld zo gevonden op een online marktplaats of in de kringloopwinkel. Ook dit is een vorm van terugdringen van afval.

Glas beter sorteren

Er is ongemerkt ook veel glas dat op kantoor als afval achterblijft. Denk alleen al aan die vrijdagmiddagborrel met bijbehorende flessen. Glas is 100% te recyclen, dus moet dit ook zo ingezameld en verwerkt worden. Dit is ook drastisch veel goedkoper dan wanneer je het bij restafval stopt. Glas sorteren kan jouw bedrijf dus ook echt veel winst opleveren. Zorg dus ook echt dat dit op een goede manier wordt verzorgd.

Minder papier verbruiken

De cloud is gewoon een bruikbaar middel. Doordat er zoveel digitaal wordt gedaan, is het ook helemaal niet meer nodig om veel te printen. Hoe minder je print, des te minder papier er ook bij het afval terecht komt. Daar kan je bovendien ook nog eens een leuke uitdaging voor de medewerkers van maken. Daar kan je nog meer mee bereiken.

Anders omgaan met servies

Wat geldt voor de koffiebekertjes geldt ook voor ander servies in de keuken. Door herbruikbare flessen aan te schaffen en echte borden, glazen en bestek te gebruiken kan je heel veel afval besparen in een bedrijf. Hoe groter de onderneming is, hoe groter de impact ook zal zijn voor jullie.