Wat je moet weten over de drone regelgeving

Vanaf december 2020 zijn er nieuwe regels als je wilt gaan vliegen met een drone en heb je in een aantal gevallen een dronebewijs nodig. Zo’n dronebewijs kun je met een opleiding behalen bij EUdronebewijs.nl. De nieuwe basisregels zijn overal in Europa hetzelfde. Wat kan dat betekenen voor jou als beeldmaker? Een aantal tips als je besluit om met een drone binnen Europa te gaan vliegen.

Wat is er precies allemaal veranderd?

Alle drones die verkocht worden moeten vanaf januari 2023 een CE label hebben. Daarnaast wordt elke drone in een bepaalde categorie geplaatst. Je hoeft niet bang te zijn, want je kunt ook gewoon na januari 2023 nog met je drone vliegen. Je zult verwachten dat het nog wel even duurt voordat je met het nieuwe reglement te maken krijgt, maar vanaf januari 2021 geldt er al een overgangsregeling. Zo moet je bijvoorbeeld als operator een opleiding volgen of je registreren bij de RDW. 

Hoe zit het met het registreren van een drone?

Heb je een drone tot je beschikking zwaarder dan 250 gram, of beschik je over een drone met een camera, dan is het verplicht om je te registreren bij de RDW. Registreren bij de RDW doe je door een exploitantnummer aan te vragen voor je drone. Heb je het exploitantnummer ontvangen van de RDW, dan is het verplicht om dit te vermelden op je drone. Dit kun je doen door middel van een sticker of een brandplaatje. Afhankelijk van welke drone je precies hebt en hoe het zit met de risico van de vlucht is er ook een dronebewijs nodig. Dit kan in de categorie A1 en A3 zijn. Of je hebt een dronebewijs met een vaardigheidsbewijs nodig in de categorie A2.

Wat voor opleiding heb je nodig om een drone te kunnen besturen?

Afhankelijk van de classificaties van je drone heb je een dronebewijs en/of vaardigheidsbewijs nodig. Daarnaast moet je je aan bepaalde regels houden. Beschik je over een drone lichter dan 250 gram dan heb je geen bewijs nodig. Met drones tussen de 250 gram en 500 gram heb je een dronebewijs nodig. Bij drones tot 2 kilo heb je een dronebewijs nodig en eventueel een vaardigheidsbewijs om bij mensen te kunnen vliegen. Bij drones tussen de 2 en 25 kilo heb je een dronebewijs nodig. Wil je na januari 2023 met een drone vliegen zonder een CE label dan zit je in de A3 subcategorie. Dit betekent dat je een online cursus moet volgen en je minimaal 150 meter afstand moet houden van gebouwen en mensen. Lees de Europese basisregels goed door en let ook op dat Nederland een aantal nationale regels heeft.