Het adoptieproces kan administratief en emotioneel meeslepend zijn

Veel mensen hebben een kinderwens en sommigen zijn om wat voor reden dan ook zelf niet in staat om een kind te maken of kiezen er bewust voor om een kind te adopteren en een beter leven te bieden. Een adoptieproces heeft nogal wat voeten in de aarde en neemt aardig wat tijd in beslag. Niet alleen is adoptie een heftig proces met betrekking tot de procedures en administratie om te doorlopen, maar ook op emotioneel gebied is adoptie iets dat zeer meeslepend kan zijn. Het woord adoptie komt uit het Latijn en is afgeleid van het woord Adopto, wat zoveel betekent als aannemen. Het adoptieproces heeft dan ook als doel om een persoon officieel als kind aan te nemen.

Een buitenlandse adoptie is complexer dan een adoptie uit Nederland

Adoptie bestaat al vrij lang en er was vooral na de Tweede Wereldoorlog een opmars, waarbij veel mensen ervoor kozen om Joodse weeskinderen te adopteren. In deze periode zijn er in Nederland dan ook wetten gevormd omtrent adoptie. In het adoptierecht worden ook andere verwante onderwerpen meegenomen, zoals bijvoorbeeld het verwekken van een kind met behulp van een draagmoeder en zaken als wat er gebeurt wanneer het geadopteerde kind een volwassen leeftijd bereikt. Tip: Advocatenkantoor Appelman: persoonlijk, sociaal, flexibel en voordelig

 

Er zijn verschillende vormen van adoptie te bedenken die ook direct een invloed hebben op het recht dat wordt toegepast. Wanneer je namelijk vanuit het buitenland een kind wil adopteren komen ook de wetten van het land van herkomst om de hoek kijken en is er vaak ook een bemiddelingsbureau betrokken bij het proces. Als vanzelfsprekend ligt een buitenlandse adoptie dan ook een stuk gecompliceerder.

 

Maak gebruik van ondersteunende instanties en een adoptie advocaat

Wanneer er een buitenlandse adoptie aanvraag plaatsvindt dan is er een onderdeel dat nogal wat invloed heeft op het proces en dat is of het betreffende land valt onder het Haagse Adoptie verdrag. Dit verdrag bevat alle voorwaarden en onderdelen die gevolgd moeten worden wanneer er een kind uit het buitenland wordt geadopteerd.

 

Uitgelicht: Familierecht advocaat Alkmaar

 

Het is zeer sterk af te raden om zelf als koppel aan een dergelijk proces te beginnen en het is dan ook een must om gebruik te maken van de beschikbare ondersteunende instanties en een adoptieadvocaat die is gespecialiseerd in dit soort zaken en je van advies kan voorzien en ervoor kan zorgen dat het proces zo snel mogelijk verloopt en vooral met een positieve afloop eindigt.