IMG_9684-2

Creatieve vaardigheden toepassen in vergaderingen

Het ontwikkelen van een gastvrije organisatie was een van de eerste trainingen van Start2Create. Nu ligt de focus op het creatieve denkproces bij bedrijven. Waarom? Start2Create begon drie jaar geleden vanuit de gedachte van gastvrijheid op sportclubs. Het gevoel van een warm welkom en een positieve beleving aan een bezoek over houden. De uitdaging bleek echter dat clubs zichzelf doorgaans al gastvrij vinden, terwijl de beleving van de sporter vaak niet zo is.

Het inzetten van creatief denken bleek een goede zet in het voorhouden van een spiegel. Bovendien zagen de mensen zichzelf nieuwe oplossingen bedenken, met energie en een glimlach, in plaats van door te gaan met wat ze al jaren deden.

Loop jij hier in het bedrijfsleven ook tegenaan? “Een brainstormsessie op maandagochtend, waarbij iedereen zit en zomaar ideeën inbrengt, bevordert de creativiteit in ieder geval niet”, aldus Kyra van Leeuwen van Start2Create. Zij is een van de trainers die creatief denken actief inzet bij de sessies. “Je hebt een vergadering en je hebt het gevoel dat de bijeenkomst een kopie is van de vorige. Je hoort weer dezelfde problemen die besproken worden en de oplossingen die de mensen aan tafel aandragen zijn dezelfde als vorige week. Bovendien is Jan altijd degene die begint met klagen over van alles en bij oplossingen roept: “Ja, maar… dat hebben we al gedaan’, ‘dat kost te veel’, of ‘laat dat idee maar zitten’. Je herkent het ongetwijfeld.”

De oplossing die Start2Create heeft geeft niet alleen een boost aan creativiteit. Het brengt ook energie in de groep en je leert elkaars krachten kennen. De oplossing? Creatief denken. “95% van ons denken bestaat uit denken in vaste patronen. Deze patronen zorgen ervoor dat je kan doen wat je doet zonder erbij na te denken.” Legt Etienne Verhoeff, trainer bij Start2Create uit. “Wanneer je de trap op loopt, denk je niet na over welk been je eerst neerzet. Helaas belemmert het vaste denken wel het komen tot nieuwe oplossingen. Hersenen kiezen de makkelijkste weg. Door middel van de creatieve trainingstools van Start2Create nemen je hersenen een ander pad richting de oplossing. Het lijkt ver weg, maar de oplossingen zijn vaak verrassend dichtbij. Deze tools gebruiken we nu zo’n 2,5 jaar. Elke keer weer ben ik verbaasd over de resultaten. Van niets naar iets, van absurd naar concreet”, vertelt Etienne Verhoeff over zijn ervaringen als creatief trainer.

Wil je Creatief Denken ervaren in een training, zelf de creatieve vaardigheden aanleren in de Start2Create Academy, of heb je een boost nodig op kantoor? Het kan allemaal door het diverse trainingsaanbod. Start2Create geeft ook een aantal keer per jaar inspiratiesessies waar je kennis maakt met de trainers van Start2Create en de creatief denken tools. Versterk je basis! Maak kennis met creatieve vaardigheden.